Wednesday, February 25, 2009

KHASIAT ACAI BERRY

39 Sebab Mengapa Anda Perlu Minum Jus Acai Setiap Hari


Sebab 1: Acai Mengurangkan Tindakan Penuaan

Monavie dapat membantu melambatkan proses penuaan kerana ia mengandungi anti-oksidan yang kuat dan zat-zat pemulihan yang membantu sel-sel bertugas secara optimum.

Sebab 2: Acai Membantu Anda Tidur Dengan Lebih Nyenyak

Oleh kerana jus ini mengandungi khasiat seperti vitamin B dan lain-lain, Acai dapat mengurangkan tahap stres anda dan membantu komunikasi di antara sel-sel otak. Ini dapat dilakukan kerana Acai membantu menghasilkan penghantar-neuro, di antaranya serotonin dan dopamine.


Sebab 3: Acai Meningkatkan Tahap Tenaga Anda

Monavie boleh dan sememangnya digunakan oleh atlit-atlit terkenal seperti Venus Williams kerana Jus Acai mengandungi pelbagai zat terutamanya lipids yang bertanggungjawab meningkatkan tahap tenaga anda. Ini membolehkan Monavie diminum setiap hari untuk memulihkan tenaga anda terutamanya sebelum sebarang aktiviti yang memerlukan tenaga yang banyak.


Sebab 4: Acai Mengurangkan Kolesterol Yang Tinggi

Acai mengandungi EFAs iaitu asid lemak penting. Asid-asid ini mengekal kolesterol ‘baik’ (iaitu kolesterol HDL) dan dalam masa yang sama ia mengurangkan tahap kolesterol yang ‘jahat’ (iaitu kolesterol LDL). Kedua-dua tindakan ini, yang dilakukan oleh EFA, akan menghasilkan pengaliran darah yang lebih lancar untuk badan anda.

Sebab 5: Acai Memulihkan Kesihatan Seks Anda!

Acai mempunyai sifat-sifat antioksidan dan antikerengsaan dan dapat memulihkan kemandulan yang disebabkan oleh pencemaran, stress dan faktor-faktor yang dikaitkan dengan radikal bebas.

Sebab 6: Acai Membantu Mengurangkan Berat Badan Anda

Sekiranya anda sedang dalam usaha untuk mengurangkan berat badan anda, Monavie sangat berguna untuk anda! Dengan meminum Monavie, anda akan mudah mengurangkan berat badan anda kerana Acai melambatkan rasa lapar dan membantu mengawal selera anda. Ini kerana Acai memiliki indeks glisemik yang rendah.

Sebab 7. Acai Membantu Mengurangkan Tahap Stres Anda

Acai sangat-sangat membantu anda dalam mengatasi masalah stress anda kerana Acai dapat mengatur/menyesuaikan tahap stress dalam badan anda dan kemudian membaikinya.

Sebab 8: Acai Memudahkan Pusingan Haid Wanita

Berita baik untuk wanita! Terutamanya untuk wanita yang sentiasa mengalami kesakitan setiap bulan. Acai kaya dengan kalsium dan ini membantu memudahkan dan mengurangkan sakit perut dan kekejangan.


Sebab 9: Acai Membantu Anda Melawan Kedutan

Acai mengandungi ‘phytisterols’ dan ‘anthocyanins’ yang sangat tinggi dan amat baik untuk melindungi kolagen (dan lain-lain tisu penghubung). Anda akan dilindungi dari kedutan pramasa.

Sebab 10: Acai Menguatkan Gigi

Selain dari membantu mengurangkan sakit perut dan kekejangan, kandungan kalsium dalam Acai juga membantu menguatkan gigi anda, menjadikan senyuman anda lebih menarik dan mengelakkan penyakit-penyakit gusi.


Sebab 11: Acai Dan Penglihatan Anda!

Jus Acai memulihkan penglihatan anda dan mengurangkan komplikasi penglihatan untuk pesakit kencing manis. Ini dibolehkan oleh kandungan vitamin C dan beta-kerotin dalam Acai.

Sebab 12: Acai Membantu Tona/Warna Kulit Anda

Kandungan ‘phytosterols’ membantu mengurangkan warna kusam kulit anda dan memulihkan tona warna kulit anda.


Sebab 13: Acai Melindungi Salur Darah

Dengan meminum jus Acai anda akan melindungi arteri, kapilari, pembuluh darah dan saluran darah. Acai mengandungi ‘anthocyanins’ yang akan membolehkan ini berlaku.Sebab 14: Acai Akan Memulihkan Ketahanan Terhadap Penyakit

Oleh kerana Acai mengandungi pelbagai zat, monavie membantu sistem pertahanan badan dan meningkatkan penolakan terhadap pelbagai jenis penyakit.

Sebab 15: Acai Memulihkan Lipid Dan Glukos

Acai mempunyai indeks glisemik yang rendah dan ini dapat memulihkan kedua-dua tahap lipid dan glukos.

Sebab 16: Acai Menyahtoksin Dan Membersihkan Badan Anda

Selama ini, Acai telah digunakan untuk mengeluarkan toksin dari badan manusia.


Sebab 17: Acai Dapat Membantu Menyembuhkan Ulser

Sifat Acai yang anti-bakteria membolehkannya menusnahkan kulat, bakteria serta parasit yang menyebabkan ulser.

Sebab 18: Acai Boleh Mengurangkan Risiko Penyakit Alzheimer (Nyanyuk)

Satu kajian yang telah dijalankan pada tahun 2004 (terdapat dalam Arkib Neurologi), orang yang meminum Acai telah mengurangkan risiko penyakit Alzheimer kerana kandungan vitamin E dan C dalam Acai yang tinggi.

Sebab 19: Acai Sangat-Sangat Membantu Mengurangkan Penyakit Tulang Rapuh (Osteoporosis)

Kandungan kalsium Acai yang tinggi dapat menghindarkan penyakit osteoporosis.

Sebab 20: Acai Melawan Penyakit BPH (Pembesaran Prostate – Kelenjar Di Sekitar Pundi Kencing Lelaki)

Acai dapat melawan BPH (benign prostate hyperplasia) atau lebih dikenali sebagai pembesaran/pembengkakan kelenjar prostate.

Sebab 21: Acai Membantu Menghalang ‘Retinopathy’

Acai adalah berita baik untuk pesakit kencing manis (diabetes) kerana ia membantu menguatkan kapilari darah yang telah lemah yang menyebabkan ‘retinopathy’. Penyakit ini mungkin menyebabkan seseorang menjadi buta.


Sebab 22: Acai Dapat Mengelakkan Punca-Punca Penyakit Jantung

Acai mengandungi agen pelindung jantung yang kuat iaitu sejenis antioksidan dikenali sebagai ‘polyphenols’. Penghasilan nitrik oksida dibantu oleh ‘anthocyanin’. Nitrik oksida ini membantu menenangkan dan membesarkan dinding salur darah. Ini dapat mengurangkan stres terhadap jantung anda. Ini dapat meningkatkan pengaliran darah dan risiko salur darah tersumbat akan dikurangkan.


Sebab 23: ‘Sterol’ Tumbuhan Dalam Acai Dapat Membantu Mengurangkan Tekanan Darah

‘Sterol’ memberikan banyak kebaikan untuk badan anda. Ia adalah membran sel tumbuhan yang selalu digunakan dalam rawatan berkaitan dengan tekanan darah.

Sebab 24: Acai Membantu Melegakan Tanda-Tanda Penyakit Asma.

Acai dapat memulihkan tanda-tanda penyakit asma kerana ia mengandungi banyak vitamin C iaitu sejenis antioksidan yang kuat. Vitamin C mengandungi ciri-ciri anti-kerengsaan yang dapat melegakan tanda-tanda asma.

Sebab 25: Acai Membantu Melegakan Tanda-Tanda Penyakit Crohn

Sifat anti-kerengsaannya yang tinggi dapat menghalang kelemahan penyerapan zat-zat yang penting untuk badan. Oleh itu, Acai dapat membantu mengelakkan kerosakan dinding usus kecil.

Sebab 26: Acai Membantu Meredakan Kesakitan Disebabkan Oleh Atritis (Penyakit Sendi)

Sifat anti-kerengsaan yang terdapat dalam Acai dapat membantu meredakan sakit yang disebabkan oleh penyakit sendi.Sebab 27: Acai Penghalang Radikal Bebas Dari Merosakkan Sistem Pertahanan (Imun) Badan

Pengoksidaan (kerosakan disebabkan radikal bebas) adalah salah satu sebab utama kelemahan sistem ketahanan. Acai melawan ini dari berlaku dengan menguatkan sistem ketahanan badan.

Sebab 28: Acai Bertindak Sebagai Astringen

Astringen ialah bahan yang mengecutkan dan menguatkan tisu badan seperti kulit. Astringen digunakan untuk menghentikan pendarahan disebabkan luka kecil dan menyegarkan kulit.

Sebab 29: Acai Melawan Kanser

Acai menghalang dan mengurangkan risiko kanser. Acai melawan kanser payudara, kulit, perut dan paru-paru dengan cara meneutralkan radikal bebas sebelum mereka memudaratkan sel-sel.

Sebab 30: Acai Mengatasi Refluks Asid

Kandungan anti-oksidan membolehkan Acai melindungi dan memulihkan esofagus yang dimusnahkan oleh penyakit refluks asid (GERD). Acai juga mengurangkan keasidan kandungan isiperut semasa refluks berlaku. Ini kerana Acai mengandungi kesan penahan.

Sebab 31: Acai Menguatkan Badan Anda

Aca mengandungi protin yang lebih banyak dari telur dan membolehkannya membantu badan anda menjadi kuat.


Sebab 32: Acai Meningkatkan Pengecutan Dan Pembinaan Otot

Acai mengandungi campuran galian dan asid amino yang membolehkannya membantu otot mengecut dan membina semula otot selepas aktiviti yang memenatkan.

Sebab 33: Acai Memulihkan Fungsi Sel Imunisasi.

Menurut kajian yang diterbitkan oleh Jurnal Perubatan Sukan, Acai memulihkan fungsi sel imunisasi dengan cara mengubahsuaikan limfosit dan menghalang penahanan imunisasi ‘beta-sitosterol’ yang terdapat di dalamnya.

Sebab 34: Acai Bertindak Sebagai Anti-Mutasi

Acai membantu menghalang kerosakan struktur DNA dan mengurangkan risiko disebabkan oleh mutasi gen.

Sebab 35: Acai Melawan Virus

Acai mengurangkan kekerapan jangkitan penyakit disebabkan oleh jangkitan virus, kulat dan bakteria.

Sebab 36: Acai Memulihkan Pencernaan

Serat dalam Acai membantu usus besar dan sistem pencernaan.

Sebab 37: Acai Memberikan Minda Yang Lebih Jelas

Acai membantu kepekaan dan fungsi mental dengan omega-3 dalam kandungannya.

Sebab 38: Acai Membantu Kesihatan Secara Keseluruhan

Dengan antioksidannya yang kuat Acai membantu membina dan memulihkan badan anda.

Sebab 39: Acai Membantu Kesinambungan Badan Kita

Acai membantu dalam perlindungan keseluruhan badan kita


Itulah antara 39 sebab-sebab mengapa kita perlu minum jus acai (monavie) setiap hari. Ada banyak lagi sebab –sebab lain, tetapi 39 sebab tersebutlah yang paling penting. Diharap anda telah membaca artikel ini dan telah membantu untuk lebih mengetahui tentang ACAI dan MONAVIE!


Untuk Maklumat lanjut,
Hubungi :

DR. KAMARUL ZAMAN MOHD MUSTAPHA
215,LORONG C/4,TMN INTAN,08000 SG PETANI,KEDAH
H/p: 017-417 9786 , H/p:017-355 7864


2 comments:

mama k said...

Salam,
adakah acai berry boleh diminum boleh wanita hamil.

ingin tahu.,
mama k

sehat said...

ass pak,, saya erning dari indonesia
email : erning83@gmail.com