Thursday, August 21, 2008

3 Mujahid Al-Quds Gugur Setelah Lakukan Operasi Besar


paksi.net, 18/06/08 - Brigade Al-Quds, sayap militer gerakan Jihad Islam berjaya meledakkan jet militer Israel yang berada di timur Khaza’ah, Khanyunis. Tiga orang di antara mereka sempat melakukan tembak-menembak dengan pasukan Israel.

Sumber Brigade al-Quds yang disiarkan pusat infoPalestina.com berkata, para mujahidnya berjaya meledakkan satu jet militer Israel yang berada dekat pintu Abu Raida, sebelah timur Khaza’ah, Khanyunis, selatan Gaza. Peristiwa ini meletus pada tengah hari Isnin (16/6). Ledakan ini begitu keras hingga mencetuskan asap tebal dan kobaran api. Dalam pada itu, tiga mujahid al-Quds sempat melakukan aksi tembak-menembak hingga akhirnya Brigade tidak dapat menghubungi mereka. Al-Quds berkata, pihaknya masih mengikuti rincian operasi tersebut serta meneliti sejauh mana kejayaannya.

Sementara itu, berdasarkan keterangan sumber Al-Quds menjelaskan, operasi besar ini dilakukan pada pukul 6.00 pagi dekat pintu kawalan Abu Raeda yang terletak di wilayah Khaza’ah, Gaza selatan. Namun dalam operasi itu, Brigade Al-Quds hilang perhubungan dengan tiga mujahidnya sebagai pelaksana operasi ini.
Kemudian militer Israel mengumumkan, pihaknya telah membunuh tiga orang bersenjata di Khaza’ah ketika ketiga-tiganya mendekati pagar kawalan Israel.

Dalam keterangannya yang disiarkan laman web Israel Yedeot Aharonot, sumber militer mengatakan, askarnya memasuki wilayah Palestin dekat sempadan Shaufa dan membunuh tiga pejuang bersenjata. Mereka ditahan dan ditemui beberapa alat peledak dan senjata.

Sementara saksi yang melihat kejadian menyebutkan, askar Israel tiba di lokasi sambil menembak ke arah rumah-rumah warga dan tanah Palestin.

Di pihak lain Brigade Izzuddin al-Qossam, sayap militer gerakan Hamas, mengumumkan, pihaknya berjaya membidik pasukan infantry Israel yan berada di Khaza’ah dengan senjata automatiknya. Demikian juga dengan Brigade Al-Quds yang berjaya mensasarkan beberapa roket jenis al-Quds ke markas intel Israel yang terletak di timur Der Balah tengah hari Isnin lalu.

Paksi.net

No comments: