Friday, August 15, 2008

Senyum petang

Sekadar buat renungan dan senyum kambing di petang hari anda :D...

Di sebuah Mall yang sesak dengan pengunjung.. ada satu alat pengukur berat badan yang cukup canggih.. Hanya dengan membayar RM 1.00 kita akan diberitahu berapa berat badan kita oleh program komputer.

Seorang gadis dan temannya mencuba di tengah kerumunan orang.. Setelah memasukkan wang RM 1.00.. mesin komputer menjawab: "47 kg!"

Gadis kedua cuba untuk menimbang, dan mesin komputer menjawab: "52 kg!"
Setelah beberapa minit datang seorang wanita yang cukup gemuk dan
montel cuba menimbang dirinya di mesin itu.

Setelah memasukkan wang RM 1.00.. mesin komputer mengeluarkan jawapan:
"Tolong naik sorang-sorang.. jangan ramai-ramai!"

hehehehehe..jangan marah k.. just nak kongsi skit fakta ini.. :-

BEBERAPA MASALAH KESIHATAN BIASA YANG DI KAITKAN DENGAN PENGUMPULAN TOKSIN TERMASUK:

- Sering keletihan, daya tumpuan dan daya ingatan yang lemah
- Sembelit atau cirit-birit yang kerap
- Masalah-masalah kulit-jerawat, akne, ekzema, psoriasis, kulit yang pudar dan tidak bermaya.
- Kuku dan rambut yang rapuh
- Badan dan nafas berbau
- Sering sakit kepala
- Sakit leher , bahu , sendi dan otot
- Peredaran darah yang lemah * tangan atau kaki sejuk
- Imsomnia *masalah tidur
- Meradang dan kemurungan
- Kitaran haid yang tidak teratur dan masalah-masalah putus haid
- Berat badan dan pembendungan air dalam badan
- Masalah penghadaman , kesenakan dan rasa loya yang kerap
- Alergi dan pengidaman makanan
- Peningkatan tekanan darah
- Kurang tenaga syahwat

Masalah2 di atas.. boleh juga membawa kepada peningkatan berat badan secara mendadak atau perlahan bergantung pada metabolisma seseorang. Jika anda dlm lingkungan ketinggian kurang dari 160cm.. dan mempunyai berat badan yang lebih 55kg dan ke atas.. Please be extra cautious.... Dlm keadaan ini.. anda boleh dikategori sebagai overweight /obese.. dan jika ini berlaku.. bukan saja masalah2 spt diatas akan anda alami.. anda mungkin juga telah membuka pintu masuk utk pelbagai masalah kesihatan yang lebih serious mendekati anda spt darah tinggi,kencing manis, buah pinggang dan sakit jantung.. Bukan itu saja.. anda mungkin juga boleh menyebabkan kedinginan hubungan antara anda dan suami anda juga....

..Oleh itu.. ambil lah langkah2 yang perlu bagi mengatasi masalah berat badan anda.. Jangan sampai kehidupan anda.. kehidupan rumahtangga anda terganggu oleh masalah yang mulanya anda anggap kecil ini..

Ini sekadar nasihat ikhlas dari cek no.... dan bukan atas sebarang tujuan promosi... walaupun memang cek sering mengwar-warkan tentang penurunan berat .. namun niat cek cuma utk berkongsi kegembiraan.. berkongsi pengalaman juga jika diperlukan.. .. untuk membantu mereka yang mempunyai masalah yang serupa atau lebih berat dari cek sendiri .. yang telah sekian lama mencuba tapi tak berjaya dan inginkan pertolongan dari cek.. ..tetapi .. cek tidak mampu membantu anda..sekiranya anda sendiri tak cuba membantu utk mengambil inisiatif utk mencuba.. itu yang pasti..

"Dlm kehidupan ini, ramai dah tahu bagaimana nak lakukan, tetapi sedikit saja yang mengambil tindakan.. Yakin dengan janji Tuhan, usaha dulu, dah usaha baru berdoa..." "I would rather regret the things I have done than the things I have not."__,_._,___

No comments: